"Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country"
J.F.KENNEDY
Bine aţi venit pe web site-ul electronic al ziarului Lumea Românească
Revistă de atitudine cultural-politică
(Romanian World PRESS - U.S.A.)
noiembrie - decembrie 2024
Accesați rubricicile noastre:
Pentru prima oară în îndelungata mea activitate jurnalistică m-am aşezat la masa de lucru cuprins de un sentiment contradictoriu: pe de o parte însufleţit de dorinţa de a striga din străfundul sufletului: oameni buni, gata! Treziţi-vă, nu condamnaţi pământul nostru sfânt la cel mai crud deznodământ !!! Pe de altă parte constrâns de actuala stare de fapt şi obligat să-mi controlez cu atenţie vorbele, ca nu cumva să fiu catalogat ca fiind de o parte sau de alta! În aceste momente de război atotprezent, în care ambiţiile şi orgoliile au ajuns să primeze în dauna diplomaţiei politice, în care neutralitatea şi raţionamentul bunului simţ au fost anulate încă din start, pentru a nu leza interesele celor care dictează din umbră soarta omenirii, prerogativele şi drepturile civice au fost tacit suspendate. Practic, din nefericire, nu mai există nici o cale de mijloc, de neutralitate! Au rămas doar două alternative şi anume: “cu noi sau împotriva noastră”! Oare unde am mai auzit noi această deviză? Cum oare am putea-o cataloga ca fiind? Unii au definit-o Neo-Marxism (eu nu văd de ce), în timp ce marea majoritate a societăţilor occidentale (în special europene) preferă să o atribuie unui sistem democatic, supus unor schimbări sociale şi politice necesare, care fac parte dintr-un proces profund şi perfecţionist.
Războiul dintre Rusia şi Ucraina, mai precis fie spus: invadarea Ucrainei de către Rusia, are cauze profunde şi probative în acest sens, iar aparenta superficialitate cu care Marile Puteri au tratat până în acest moment riscul imininent al extinderii acestui război local într-unul mondial mi se pare cel puţin curios!
Aşa zisa Operaţiune Specială militară declanşată de Rusia împotriva Ucrainei a început pe data de 24 februarie 2022, atuci când Federaţia Rusă a început sub ochii opiniei internaţionale să-şi desfăşoare armata şi tancurile la graniţele dintre cele două ţări. Marile Puteri s-au declarat îngrijorate dar… nu a făcut nimic pentru a opri din faşă acest potenţial război. Şi cum era de aşteptat ruşii şi-au văzut nestingheriţi de treabă, alimentând constant armata masată în zonă cu tancuri şi muniţie de război. A fost primul moment când, după părerea mea, când diplomaţia şi relaţiile internaţionale dintre ţările occidentale şi Rusia trebuiau să intre imediat în contact şi să lămurească datele problemei, încercând în mod logic să stopeze din faşă o conflagraţie militară. Acest lucru nu s-a întâmplat şi mă întreb de ce? Militarii ruşi au atacat şi au devastat Ucraina, ucigând zeci de mii de soldaţi ucraineni şi civili care au căzut victime acestei invazii! Occidentul a condamnat (verbal) şi din nou invazia Rusiei în Ucraina: “o acţiune criminală şi inumană îndreptată împotriva unui stat suveran şi liber să adere la un sistem democratic şi la NATO”. Ruşii au replicat la rândul lor acuzând “extinderea în mod continuu a alianţei Nord-Atlantice până în apropierea graniţelor Rusiei”! Descrierea şi desfăşurarea cronologică a respectivului conflict militar nu fac obiectul prezentului articol, aşa că am să trec mai departe la cel de al doilea moment crucial, când s-ar fi putut încheia acest conflict militar sângeros şi nedrept. Mă refer la întâlnirea din Ankara/Turcia, în vederea semnării unui tratat de pace între cele două ţări beligerante din data de 15 Aprilie 2022!
Un aspect mai puțin cunoscut al războiului este faptul că Rusia și Ucraina s-au angajat în dicuţii intense, pregătind chiar la doar o lună de la începerea războiului, un cadru pentru negocieri și făcând progrese substanțiale către un acord final. În luna mai însă, părțile au suspendat tratativele! Un acord final era deja pus pe masă, însă ucrainenii au fost convinși de Occident să renunțe la el, prin premierul britanic de atunci Boris Johnson, care a transmis mesajul că: „Ucraina trebuie să lupte cu Rusia până la victorie și până când Rusia suferă o înfrângere strategică”. Partenerii occidentali ai Ucrainei au încurajat Kievul că poate învinge pe câmpul de luptă!
Concret ce s-a întâmplat! În prima sa vizită la Kiev, pe 9 aprilie, Boris Johnson i-ar fi spus lui Zelenski că orice acord cu Rusia va fi „murdar”, în timp ce șeful delegației Kievului a povestit că acesta l-ar fi sfătuit să nu semneze și să lupte. În paralel, secretarul de stat american Anthony Blinken aducea în discuţie strategia rodnică de a sprijini masiv Ucraina și a pune presiune pe Rusia. „Strategia pe care am pus-o în aplicare - sprijin masiv pentru Ucraina, presiune masivă împotriva Rusiei, solidaritate, cu peste 30 de țări angajate în aceste eforturi - are reale rezultate”, declşara Blinken la două săptămâni distanță de Johnson, de la Kiev.
Deci iată cum s-au ignorat două ocazii sigure pentru a opri din faşă acest război nimicitor, iată cum politicienii care conduc lumea au ales RĂZBOIUL în schimbul PĂCII ! Cum, de ce, nu se ştie, dar cu certitudine prin această decizie iresponsabilă s-a deschis Cutia Pandorei, punând societatea umană în faţa începerii unui alt război mondial!
Şi dacă peste cele două războaie mondiale omenirea a trecut aşa cum a trecut, mă tem că peste o nouă conflagraţie mondială, (nucleară de această dată), nu va mai trece!!!
În urma eşuării celor două încercări de a încheia războiul la masa negocierilor, situaţia conflictuală s-a acutizat grav şi la nivel mondial! S-au format prin alianţe două masive tabere militare, gata să se confrunte până la ultimul supravieţuitor! Şi în timp ce ruşii au începuit să-şi plimbe osentativ submarinele nucleare prin coastele Cubei, SUA şi-au pus şi ele în poziţie de luptă tot armamentul nuclear!
Se discută zilnic în presă şi pe reţelele de socializare despre CINE anume va ieşii învingător din acest eventual nou război mondial! Se fac presupuneri şi si se dezvoltă teorii în perspectiva câştigării războiului de către o tabără sau alta, ignorându-se parcă înadins certitudinea că la finalul unei noi conflagraţi mondiale (nucleare de data acesta) nu va mai exista niciun câştigător! Nu va mai exista nimeni!
Situaţia actuală este de-a dreptul critică iar şansele de evitarea a celui de-al III-lea război mondial sunt minime! Şi totuşi mă gândesc că ar mai exista o ultimă şansă: Alegerile prezidenţiale din SUA, din noiembrie 2024 !
Nu ne rămâne decât să ne rugăm Lui Dumnezeu şi să sperăm că în mărinimia Lui va interveni la timp şi va scăpa TERRA de furia şi nebunia celora care se cred stăpâni peste tot şi peste toate!
Mihai GHEORGHIU (Septembrie 2024)
Omenirea într-un moment crucial: Război sau Pace!
Iată, după o atât de îndelungată perioadă de timp, îndrăznesc să scriu fără ezitare cuvântul PACE! Fără teama de a fi cenzurat sau mai rău, catalogat ca fiind împotriva actualei doctrine care a impus războiul la nivel mondial, ca unică modalitate de rezolvare a neînţelegerilor politice!
Prin revenirea democratică a lui Donald Trump la Casa Albă, SUA are şansa de a redeveni acel bastion al democraţiei şi umanităţii, către care omenirea şi-a îndreptat întotdeauna privirea şi speranţele.
Scopul acestui material nu vizează desfăşurarea pas cu pas a recentelor alegeri prezidenţiale SUA 2024, dar am să menţionez totuşi succint câteva date din desfăşurarea lor.
În pofida unei mari majorităţi de sondaje, iată, republicanul Donald Trump a câştigat detaşat alegerile pentru cursa prezidenţială 2024 în lupta cu reprezentantul partidului democrat Kamala Harris.
Trump se va întoarce la Casa Albă pentru un nou mandat, el mai ocupând această funcţie în perioada 2017 – ianuarie 2021 când a pierdut lupta pentru un nou mandat în favoarea actualului preşedinte democrat Joe Biden.
Donald Trump este considerat ca fiind unul dintre cei mai extravaganţi şi controversaţi miliardari americani. Această reputaţie l-a ajutat în mod cert să pătrundă în sfera politicului american şi să atragă simpatia şi interesul general în rândul clasei de mijloc a populaţiei americane. Experienţa celor patru ani petrecuţi la Casa Albă şi nu în ultimul rând stilul lui original de a fi şi de a aborda lucrurile l-au ajutat să reuşească, în pofida unor situaţii controversate petrecute în timpul primului său mandat.
Actuala victorie obţinută cu atâta lejeritate nu face decât să confirme cu tărie cele menţionate mai sus.
Dar haideţi să încercăm să studiem împreună care ar fi perspectivele de viitor ale omenirii în contextul acestei schimbări de putere, ţinând seama că SUA au fost şi sunt un pilon de referinţă mondial economic şi mai ales politic.
În primul rând, pentru societatea americană în general, asta ar însemna revitalizarea clasei de mijloc, clasă care aproape a dispărut în ultima perioadă de timp. Şi când spun asta mă refer la promisiunea lui Donald Trump făcută în recenta sa campanie: „America va face în primul rând totul pentru America şi bunăstarea americanilor”, subliniind în acelaşi context readucerea companiilor americane în SUA şi crearea a noi locuri de muncă pentru americani şi implicit diminuarea dependenţei faţă de China. Tot în acest context, Donald Trump şi-a reiterat hotărârea de a „siguranţa graniţele SUA” prin oprirea pătrunderii ilegale a imigranţilor (ce a atins apogeul în ultima perioadă de timp) şi nu în ultimul rând, reafirmarea cuplului: bărbat-femeie, ca unică formă de familie.
Din punct de vederea a politicii externe a SUA, Donald Trump vrea să reducă în mod drastic susţinerea financiară a Americii la NATO, obligând astfel ţările participante să contribuie semnificativ şi în mod egal la susţinerea organizaţiei. Şi tot în acest context Trump a declarat că va interveni pentru oprirea celor două războaie: din Ucraina şi Orientul Mijlociu, războaie care au afectat grav economia mondială şi nu în ultimul rând, pe cea a SUA. Cu referire la conflictul dintre Rusia şi Ucraina Trump a declarat că îl va opri în 24 de ore după venirea sa la putere! Nu mă îndoiesc câtuşi de puţin de bunele lui intenţii, dar mă îndoiesc cu privire la termenul avansat în acest sens! Este totuşi o iniţiativă demnă de toată lauda, care trebuie susţinută ca atare. Certamente, lumea se află în acest moment în pragul unui nou război mondial. Trebuie să fii inconştient şi lipsit de orice simţ politic să nu înţelegi acest lucru!
Ne aflăm într-un punct crucial al istoriei, un punct în care SUA poate reconfirma faptul că a rămas acelaşi pilon al democraţiei pe care lumea întreagă l-a visat şi respectat dintotdeauna!
Dumnezeu să te călăuzească şi să te ajute în tot ce ţi-ai propus să faci, domnule Donald Trump, pentru PACEA şi bunăstarea Americii şi a întregii lumi!
Mihai GHEORGHIU (Noiembrie 2024)